Hírek

ORGONÁRA ÉS ZENEKARRA ÍRT KORTÁRS VERSENYMŰ BEMUTATÓJA SZEGEDEN

2022. október 29-én 19.30 órai kezdettel a dómban a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertet ad lengyel zeneművekből. A műsor magyarországi bemutatóként elhangzó második műsorszámát, Elżbieta Sikora második orgonaversenyét kevés helyen lehet megszólaltatni Magyarországon, ugyanis a kortárs kompozíció orgonaszólama csak a szegedi fogadalmi templom hangszeréhez hasonló, hatalmas hangszeren adható elő, miközben a zenekari szólamok is nagy együttest igényelnek, tehát a Müpa hangversenytermén kívül szóba jöhető templomi helyszíneken az alkalmas orgonán túl terjedelmes orgonakarzatra is szükség van.

Az 1981 óta Párizsban élő Elżbieta Sikora a lengyel kortárs zene egyik legelismertebb szerzője. Orgonaversenyét 2021-ben fejezte be. A szólista a Németországban élő, japán Mari Fukumoto; ő játszotta a darab idén júniusi ősbemutatóját is.

Az orgonaverseny előtt felhangzó mű szintén lengyel komponista alkotása. Szerzője Zygmunt Noskowski (1846–1909) a Varsói Konzervatórium zeneszerzés tanszékének professzora, a Varsói Filharmonikus Zenekar karmestere volt. A XX. század első felének szinte valamennyi jelentős lengyel zeneszerzője a tanítványa volt.

A koncert tisztelgés a közelgő lengyel nemzeti ünnep, a Függetlenség Napja előtt. Létrejöttét a Szegedi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat támogatja.

 

Műsor:

Zygmunt Noskowski (1846–1909): II. („Elégikus”) szimfónia, c-moll (1879)

Elżbieta Sikora (*1943): II. orgonaverseny (2021) – magyarországi bemutató

szólista: Mari Fukumoto (Japán)

Szegedi Szimfonikus Zenekar

vezényel: Gyüdi Sándor